Prezident Gašparovič hodnotí návštevu Maďarska pozitívne

20.02.2013 Celý región

Bratislava/Budapešť 20. februára (TASR) - Za úspešnú a prospešnú najmä z pohľadu potrebnej vzájomnej solidarity označil dnes dvojdňovú oficiálnu návštevu Maďarska prezident SR Ivan Gašparovič. Slovenská hlava štátu v utorok rokovala s maďarským prezidentom Jánosom Áderom a stretla sa aj s premiérom Viktorom Orbánom.

"Túto cestu považujem za veľmi úspešnú, veľmi prospešnú, najmä v tej oblasti potrebnej solidarity a spolupráce pri prekonávaní takých ťažkých podmienok, aké dnes zažíva Maďarsko, ale o nič menšie ich nemá ani Slovensko. Potrebujeme solidaritu a vzájomnú pomoc," zdôraznil pred novinármi Gašparovič.

Prezident Gašparovič je hrdý na krajanov v Maďarsku

Slováci žijúci v Maďarsku si aj napriek ťažkým časom zachovali svoju národnú identitu. Vyhlásil to dnes na stretnutí s predstaviteľmi krajanov v Budapešti prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý Slovákom preto vyjadril svoj obdiv.

"Tie stáročia za ťažkých podmienok Slováci si zachovali svoj jazyk, zachovali si svoju kultúru, svoje tradície, zachovali si svoje územie a zachovali si aj svoju vieru. To je tá sila, ktorá nám umožnila dnes hovoriť, že Slovensko je zvrchovaný, samostatný štát," konštatovala hlava štátu a poznamenala, že za tých 20 rokov, ktoré neboli ľahké, neboli jednoduché, Slovensko muselo prekonať ekonomické problémy po rozdelení Československa.

"Som hrdý na Slovákov a hrdý som aj na vás - Slovákov, ktorí žijete v zahraničí, že presne v takýchto istých intenciách ste si zachovali svoje národné cítenie. Ale hrdý som aj na to, že ako príslušníci iného štátu ste štátu lojálni. Ste občania Maďarska a ako občania Maďarska musíte obhajovať pozíciu Maďarska vo svete. To k tomu patrí. To isté si veľmi prajem, aby bolo aj na Slovensku," zdôraznil Gašparovič.

V závere dvojdňovej oficiálnej návštevy Maďarska prezident SR položí veniec k pomníku hrdinov na budapeštianskom Námestí hrdinov a navštívi mesto Gödöllö.
 

Vyberte región